W poniedziałek udałem się do znanego Warszawiakom Baru "Harenda." Miejsce zarówno dla starszych wyjadaczy jak i dla studentów. Każdy znajdzie coś dla siebie."Harenda" charakteryzuje się drewnianym obiciem lokalu zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Wywołuje miłe skojarzenie kulturalnego Baru od samego wejścia.Mijając próg tego miejsca Kelner zadał pytanie o wybranie miejsca dla palących bądź niepalących klientów.Zamówienie można złożyć od razu przy barze bądź kelner daje nam kartę tylko gdy zasiądziemy do miejsc. Zamówiłem specjalność dla piwoszy. Litrowy Kufel Piwa w cenie 10 zł.-cena moim zdaniem jak najbardziej adekwatna do jakości podawanego piwa marki"Tyskie". Dobre piwo z nutą goryczki. Cena 10 zł za kufel litrowego piwa obejmuje od poniedziałku do soboty do godziny 17.00. W niedziele oraz poniedziałki cena 10 zł jest całodniowa.Kelner bardzo uprzejmy i dogodny dla klientów. Chciałem sprawdzić czy jest możliwość dopłaty do rachunku z karty kwotę- 4 zł. Udało się bez żadnego problemu.Przy okazji również zapytałem o to co się dzieje, gdy klient zapomni, lub zgubi gotówkę do zapłaty. Kelner odparł,iż takie sytuacje zdarzają się rzadko,lecz gdy taka nastąpi wzywana jest Policja. Oczywiście zgodnie z procedurami i bez najedzenia się strachu, gdyż tylko po to by spisać dane osobowe i by miec możliwość wyegzekwowania kwoty poza murami restauracji.Wydaje mi się to bardzo w porządku bez uszczerbku na zdrowiu moralnym klienta.Podejście jest bardzo profesjonalne.-Zasiadając w miejscu dla niepalących nie odczuwa się dymu tytoniowego. To bardzo duży plus. -Przy dużym natłoku ludzi wieczorami, na piwo czeka się średnio ok. 3-5 minut przy barze.-Dla palących kelner wymienia często popielniczki.-schludne i czyste ubikacje.Dobra atmosfera oraz miła obsługa pozwala nam tam zagościć nie jeden raz.
Otwierając drzwi restauracji Sphinx na ul. Szpitalnej 1, odniosłem wrażenie pełnej kultury.Od samego wejścia należy poczekać na kelnera, który wskaże nam wolne miejsce.( w dużym natłoku klientów jest to bardzo dogodna rzecz) Zasiadając do stolika zostało szybko podane menu, wraz z pytaniami o to co podać do picia. za to duży plus. Równo po 5 minutach przyszedł kelner i zapytał się o wybraną potrawę. Kulturalnie również doradził co będzie lepszym wyborem ,gdy miałem wątpliwości,które danie wybrać.Zamówiłem danie o nazwie "SHOARMA KLASYCZNA" 540 g. Jedzenie solidne i dla dużego mężczyzny-wystarczające. Nie można było narzekać nawielkość potrawy.Smak był taki jakiego się spodziewałem - dobrze doprawione mięso, nie za suche, i nie za mokre.Surówki było równie dużo,3 różne rodzaje, oraz frytki(do wybrania również ziemniaki). Danie układało się w jedno znakomitą całość,a wraz z obsługą czas spędzony w restauracji był bardzo przyjemny. Cena była adekwatna do podanego dania,a czas podania potrawy wyniósł ok.15 minut.
W celu zapewnienia wyższej jakości usług używamy plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień prywatności przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie ich.