Opinia użytkownika: zarejestrowany-uzytkownik
Dotycząca firmy: Słodki... Słony
Treść opinii: W dniu dzisiejszym odwiedziłam cukiernię-restaurację "Słodki... Słony". Jest to bez wątpienia miejsce oryginalne pod względem oferowanego menu. Interesującym walorem restauracji jest kontrast smaków słodkich i słonych zarówno poprzez połączenie cukierni-kawiarni z restauracją, jak i w samych potrawach (np. sałatka owocowa z wątróbką, który to mariaż wydaje się trudny do przełamania, jednak okazuje się ciekawą, wartą skosztowania koncepcją właścicielki, czy też świetnie orzeźwiający napój z ogórka i ananasa). Mimo to, zdarza się, że ekstrawagancja w doborze kontrastujących składników nie przekłada się na walory smakowe dając wrażenie przesadzonych. Plusem jest podawane w formie wliczonej w cenę przystawki pieczywo z domowym masłem szczypiorkowym. Za zachęcający uważam fakt, że zarówno ciasta jak i potrawy przyrządzane są na bazie naturalnych składników. W przypadku szerokiej gamy ciast wydaje się jednak często, że bez straty walorów smakowych możliwe byłoby przyrządzenie ich mniej tłusto, z mniejszą ilością cukru zapewnianą zresztą przez obecność dojrzałych owoców. Największy problem dla konsumenta stanowi bardzo wysoka cena zarówno dań restauracyjnych jak i wypieków, praktycznie uniemożliwiająca częste odwiedziny restauracji. Zaskakujące jest też automatyczne doliczanie napiwków za obsługę, bez wyraźnej informacji dla klienta. Propozycja cen wskazuje na fakt, iż jest to lokal stworzony jedynie dla określonej finansowo grupy klientów. W kwestii obsługi bez większych zastrzeżeń, choć jedna z kelnerek miała wyjątkowo niezadowoloną minę, co miało wpływ na moje samopoczucie w lokalu. Wystrój przyjemny i staranny, cenna w upalne dni klimatyzacja, lokal utrzymany w czystości. Pewną niedogodnością są stoliki, zbyt niskie w stosunku do krzeseł i miękkich ław, bo choć meble stylowe, to nie ma miejsca na nogi, co utrudnia wygodne delektowanie się posiłkiem. Cały lokal dość ciasny. Pomimo obecnych nieznacznych minusów lokalu oceniam go pozytywnie, ze względu na jego unikalność wśród powtarzających się restauracji, naturalność wyrobów, estetykę miejsca.