Opinia użytkownika: zarejestrowany-uzytkownik
Dotycząca firmy: Smocza Jama
Treść opinii: Lokal z zewnętrznej strony prezentuje się bardzo przyjaźnie, logo,nazwa firmy oraz godziny otwarcia są wyraźnie widoczne. Przed wejściem, w odpowiednich odległościach od siebie, najdują się kilkuosobowe stoliki, odpowiednio nakryte-na każdym z nich znajdują się czyste, wyprasowane obrusy, przyprawniki oraz serwetki. Nad stolikami znajdują się parasole, które chronią przed złymi warunkami pogodowymi. Wewnątrz restauracja jest bardzo oryginalnie urządzona, mianowicie w stylu retro. Znajdują się tu liczne starodawne przedmioty, na przykład fortepiany, ciekawe rzeźby, szable rycerskie. Dodatkowo sala dla gości jest odpowiednio oświetlona, lampy oraz cicha muzyka w tle nadaje wyjątkowy klimat. Za barem są wyeksponowane na półkach butelki z alkoholem, w lodówkach znajdują się równo poukładane napoje według rodzaju i marki. Wszystkie stoliki są czyste, schludnie nakryte. Na każdym z nich znajduje się obrus, przyprawniki, cukiernica, świeczniki oraz chusta bankietowa dla każdej osoby zasiadającej do stolu. Czas podejścia kelnera do klienta jest odpowiedni, gdyż kelner nie narzuca się od razu, a pozwala swobodnie zająć wybrane miejsce. Strój kelnera to czysta, wyprasowana biała koszula, fartuch z logiem firmy oraz eleganckie buty. Kelner jest uśmiechnięty, zapala świece,pomaga w wyborze potrawy, odpowiednich dodatków, napojów oraz proponuje danie dnia, jest świetnym doradcą. Przedstawione menu jest przejrzyste, karty są zabezpieczone przed zabrudzeniem folią, produkty opisane są w kilku językach, posiadają pełen opis, jego cenę, wagę, skład. Po dobrze potrawy kelner informuje o czasie oczekiwania na potrawę. W tym okresie przynosi do stolika na tacy napoje w czystym szkle, wypolerowane sztuće, które rozkłada każdej osobie oraz swojski smalec i świeży chleb-jako przekąskę. Czas oczekiwania jest odpowiedni, mimo dużej ilości klientów. Podawana potrawa jest świeża, ciepła, odpowiednio przyprawiona, ciekawie ozdobiona oraz miła dla oka, a naczynia, w której jest podawana są czyste, wypolerowane, nieuszczerbione. Sposób podania potrawy jest adekwatny-napierw zostaje obslugiwana kobieta, następnie mężczyzna (tak samo jak przy składaniu zamówienia). Jedzenie nie zostało przyniesione w dłoniach, a zostało podane na tacy. Po zakończeniu konsumpcji kelner pyta czy podać coś więcej, jeśli nie, przynosi rachunek. Jest to wydruk z kasy fiskalnej, położony na talerzyku ozdobionym aksamitną serwetą i cukierkami, które może zabrać klient. Po otrzymaniu zapłaty kelner przynosi do stolika resztę, zabiera puste naczynia. Obsługa żegna w prawidłowy sposób.